×
Den version av webbläsare du använder stöds tyvärr inte av dahl.se.
Tillbaka

En hjälpande hand från Uponor

  • Vi hjälper dig hela vägen. Från installation till service.

Uponor har levererat kompletta golvvärmesystem sedan i början av 80-talet, och i många hem sitter Uponors äldre system fortfarande kvar. Äldre golvvärmesystem är långt ifrån lika energieffektiva jämfört med dagens system. Trots detta drar sig vissa från att byta. Det tar för lång tid. Det kostar för mycket. Det är helt enkelt för krångligt. För att lösa detta problem för din kund, ger Uponor därför dig som installatör en enkel lösning - Smatrix Pulse reglersystem.

 

Med Smatrix Pulse från Uponor får du som installatör:

• En installation som är smidig och tidsbesparande, både vid nyinstallation och uppgradering.
Enkel uppgradering av befintlig golvvärme, oavsett fabrikat
• Självinjustering, även kallad autobalansering, är en funktion unikt för Uponor där inga injusteringar av golvvärmeslingorna behövs.
• Flexibel service på distans via Smatrix Pulse app. 
• Ge kunden modern design vid renovering.

 

För att uppgradera golvvärmeregleringen (trådlöst system) behöver du följande produkter

• RSK 2988494 - Reglercentral + COM-modul (för styrning via Smatrix Pulse-appen)
• RSK 2988496 - Kopplingsmodul
• RSK 2987818 - Termostat(vit) eller RSK 2987819 - Termostat(svart)
• RSK 2987817 - Rumsgivare
• Styrdon:
 - RSK 2418961 - 24V för Vario Plus (plast)
 - RSK 5398252 - 24V för RWG/WGF (mässing)
 - RSK 5398304 - Uponor Smatrix Universalstyrdon A-XXX

 

För att uppgradera golvvärmefördelare

Behöver kunden också byta ut golvvärmefördelaren så kan du se i tabellen nedan vilka och hur många fördelare och kopplingar du behöver. 

 

Uponor contentsida

 

Vanliga frågor och Svar

 

1. Kan golvvärme av andra fabrikat än Uponor och före detta Wirsbo uppgraderas med Uponor Smatrix Pulse?


I de flesta fall absolut ja, se denna tabell över adapterringar för befintlig golvvärmefördelare. Om fördelaren är för gammal eller av annan anledning inte passar kan också fördelaren behöva bytas ut.

 

2. Behöver jag byta ut befintliga styrdon?


Ofta inte alls. Om kunden har blå styrdon märkta Uponor, eller gröna styrdon märkta Wirsbo, behöver du inte byta styrdon (inte heller byta fördelare). Har kunden andra styrdon oavsett fabrikat eller tillverkningsår rekommenderar vi först och främst ett byte för att livslängden på styrdonen inte kan garanteras. Men det finns undantag. Om kunden har en golvvärmefördelare från en annan leverantör än Uponor med styrdon som till utseendet liknar Uponor Smatrix Universalstyrdon behöver du ta reda på om de är stängda strömlöst (NC) och att de är för 24 Volt. Om de befintliga styrdonen ser ut och fungerar på det sättet är det med största sannolikhet möjligt att genomföra en uppgradering av rumsregleringen utan att byta styrdon.

 

3. Vilket styrdon ska jag använda?


När det är möjligt, använd Uponor Vario PLUS, alternativt Uponor Vario B styrdon, beroende på fördelartyp. När dessa styrdon inte kan användas rekommenderar vi Uponor Smatrix Universalstyrdon med adapterringar, se denna tabell över adapterringar för kompatibilitet med andra fördelare.

 

4. Vad gör jag om adapterringarna inte passar?


Även om Uponor Smatrix Universalstyrdon passar de mest förekommande fördelarna på marknaden så täcker det inte alla. Som tur är använder näst intill alla golvvärmeleverantörer styrdon från en och samma tillverkare (Möhlenhoff GmbH) och till dessa finns det adaptrar till i stort sett alla fördelare.

 

5. Hur lång tid tar en uppgradering?


En uppgradering av enbart rumsreglering, det vill säga bort med den gamla regleringen och dit med den nya, brukar ta en eller maximalt ett par timmar. Många befintliga golvvärmesystem saknar reglering helt och hållet och då går uppgraderingen till och med fortare.

 

6. Vilken fördelare rekommenderas vid byte?


Om fördelaren måste bytas ut rekommenderas alltid Uponor Vario PLUS av plast, som är modulär och mycket enkel att installera. Även Uponor Vario B av mässing kan användas.

 

 

Du kanske också är intresserad av...

SGDS gruppen AB / Box 11076, 161 11 BROMMA