×
Den version av webbläsare du använder stöds tyvärr inte av dahl.se.
Tillbaka

Rörbroar – en smidig lösning med många användningsområden

Rörbroar – en smidig lösning med många användningsområden Att bygga en rörbro är en snabb och smidig lösning, med många användningsområden. Som Sveriges vanligaste brotyp är den såväl flexibel som ekonomisk.

Att bygga en rörbro är en snabb och smidig lösning, med många användningsområden. Som Sveriges vanligaste brotyp är den såväl flexibel som ekonomisk. På Dahl finns en avdelning inom geoteknik, som kan bistå med expertis och material under hela projektet.

 

Rörbroar finns som bekant överallt: vid vägar, järnvägar, gång- och cykelbroar, vilt- och vattenpassager. De finns även som tunnlar för skidåkning, något man nyligen byggt på företaget Noens senaste stugområde Ljungbacken, i Lofsdalen.

 

Avdelningen Geoteknik inom Dahl Mark & VA omfattar finns lång erfarenhet och tekniska kunskaper om jord och berg. Ett av avdelningens expertområden är rörbroar, där ett aktuellt projekt är skidtunneln i Ljungbacken.

 

Olov Näslund är vd för Noen som äger Ljungbacken, där ett längdspår nu är draget via en tunnel mitt igenom stugområdet. Inför projektet tog han hjälp av Dahl, som bistod från uppstart till slutfas. Olov berättar:

 

– Jag har lång erfarenhet av att ha Dahl som leverantör och ville därför testa deras nya avdelning Geoteknik. De var med från början av projektet, där första steget var att definiera rätt lösning enligt markens förutsättningar. Här gjorde de bland annat beräkningar av trafiklaster och hjälpte sedan till att hitta rätt produkter och montage. 

Rörbro med tunnel i stugområdet Ljungbacken

Då varje rörbro är unik, anpassar Geoteknik plåtarna till önskad radie och behandlar dem även för korrosionsbeständighet.

 

För Ljungbackens del används rörbron som en skidtunnel mitt i stugområdet. Olov Näslund avslutar:

 

– Med den nya rörbron ökar vi både säkerheten och bekvämligheten på vårt längskidområde.

 

www.noen.se kan du läsa mer om stugområdet.

 

Läs mer:  Mark & VA - lösningar för entreprenad- och anläggningsprojekt

 

Du kanske också är intresserad av...

SGDS gruppen AB / Box 11076, 161 11 BROMMA