Start

/

Dahlguiden

/

7 steg till ett nytt badrum
Dahlguiden

Tips & Inspiration

7 steg till ett nytt badrum

I husets viktigaste rum vill vi inte ha några krångligheter, här vill vi ha smarta lösningar för alla behov. Här hittar du både tips och inspiration och allt du behöver för att skapa ett fint badrum.

 1. Sätt en budget Bestäm hur mycket du vill spendera på ditt nya badrum, vilka funktioner som får kosta mer eller mindre och låt det styra dina val.

 2. Mät upp badrummet och gör en skiss Det hjälper dig att visualisera vad som får plats. Markera gärna utlopp, som var toaletten ska stå eller var golvbrunnen ligger. Mycket går att justera, men slipper du blir det billigare.

 3. Vad är nödvändigt, respektive önskvärt? Hur vill du använda badrummet? Är badkar viktigt eller bara ”nice-to-have”? Behövs två handfat? Att tänka på sånt hjälper dig att fatta rätt beslut och minimerar utbudet.

 4. Väggar och golv Kakel i hela badrummet eller bara på golvet? Våtrumstapet eller väv? Efter inspirationsmomentet kan det vara bra att göra ett första val för att begränsa utbudet.

 5. Välj inredning efter behov och personlig stil Modern och trendig, romantisk eller klassisk och neutral? Vilken stil är du? Välj något som håller på sikt, för det ska ju även ditt nya badrum göra.

 6. Vem gör jobbet? Ta kontakt med en installatör, det är tryggast, så hjälper denne dig genom hela resan till det nya badrummet.

 7. Förbered Beställ produkter redan vid uppstart, då är du säker på att allt finns där och arbetstiden blir mer effektiv.

Singelpic-grönt-badrum

Installatörer och branschregler

Idag ställs krav från kommuner, försäkringsbolag och större beställare att allt vvs-arbete ska utföras i enlighet med regelverket Säker Vatteninstallation.

Säker Vatteninstallation är ett regelverk som tagits fram av branschen, i syfte att minska risken för vattenskador, brännskador, legionellaspridning och förgiftning. Reglerna omfattar både installatörer och produkter. Men regelverket är mer än bara regler. Det ligger även till grund för utbildning av vvs-montörer och arbetsledare, samt auktorisation av vvs-företag. Allt med syftet att säkerställa trygga och säkra installationer.

På Badplatsen rekommenderar vi auktoriserade vvs-företag och installatörer. Se vårt lista av installatörer här >>

Läs mer på www.sakervatten.se

Att skapa en moodboard

En moodboard är ett fantastiskt verktyg i planeringsstadiet av ett nytt projekt – för att samla inspiration och visualisera idéer, men också för att gå tillbaka till under projektets gång för att hålla den röda tråden och känslan du vill skapa. Kort beskrivet är en moodboard ett kollage av samlad inspiration till ditt projekt. Det kan exempelvis vara bilder av en miljö du inspireras av, kulörer eller materialval. Det kan också vara ord som beskriver känslor du vill känna när du är i rummet.

mood-board-badrum

Tips från en inredare

Nedan listar vi frågor du kan ställa dig, som hjälper dig att skapa drömbadrummet:

 • Hur vill jag använda badrummet, vad finns för behov? (Behöver vi exempelvis mycket förvaring och plats för många familjemedlemmar, eller avskalat utan för mycket intryck, en plats för avkoppling?)

 • Hur vill jag känna mig där? (Inspirerad, glad, lugn, rofylld etcetera.)

 • Vad gillar jag för stil? (Ta ut stilnycklar som exempelvis trä, svarta detaljer, mässing, retro, modernt, klassiskt, högblankt, matt, färgstarkt, vilsamt.)

 • Vilka färger gillar jag att omge mig med? Vad gör dessa färger med mig?

 • Hitta inspirationsbilder som förmedlar det jag vill känna, det jag tilltalas av och som fyller mina praktiska behov.

 • Skapa en moodboard.


Rita ditt badrum

Det finns flera smidiga ritverktyg online där du kan skissa upp ditt framtida badrum – allt för att verkligen kunna känna in hur du vill ha det.

Här kan du enkelt rita upp ditt badrum med alla Alternas produkter. Spara sedan din önskelista och ge till din installatör.

Singel-pic-rita-ditt-badrum

Badrumsmöbler

Praktiskt, snyggt och personligt. Det är bra mål när du ska välja inredning till badrummet. Vi tänker att praktiskt betyder lättstädat och platseffektivt. Snyggt och personligt blir det tack vare dina idéer och allt du kan välja här på Badplatsen. Mörkt och sobert, färgglatt och vågat, stramt eller mjukt, på höjden eller bredden. Vad fungerar bäst hemma hos dig? Och vad gör dig glad?

Se vårt sortiment av badrumsmöbler >>

badrumsmöbler-dahl

Handfat

Handfat kan vara en del av en badrumsmöbel. Både snyggt och praktiskt. Men ibland har man andra behov eller en annan smak vad gäller förvaring och handfat. Det blir helt klart en luftigare känsla utan underskåp. Därför finns så klart också handfat för väggmontage på Dahl. För det mindre badrummet, men också för det avskalade och spatiösa.

Se vårt utbud av handfat >>

handfat-blandare-dahl

Blandare

Ditt val av blandare handlar om hur långt framme du vill vara rent tekniskt och vilken stil du vill ha i ditt badrum. Kanske passar en sensorstyrd blandare med futuristiskt utseende i ditt badrum, eller någon av de fina retromodellerna. Alla är de av hög kvalitet.

Se vårt utbud av blandare >>

blandare-dahl

Duschar

Vi vill att duschupplevelsen ska vara bästa möjliga. Oavsett vilken duschlösning du väljer är våra glas av härdat säkerhetsglas, och alla detaljer – profiler, handtag, fästen och gångjärn – är framtagna med hänsyn till design och funktion. Serierna är många och utbudet brett. Allt för att du ska hitta den rätta lösningen för ditt utrymme.

Se vårt utbud av duschlösningar >>

dusch-dahl

Badkar

Inget slår ett bad när man vill ha en stund för sig själv. Att få sjunka ner helt och hållet i varmt vatten, tända några värmeljus och bara vara. Eller en annan dag: barn som stojar och leker med badleksaker bland skummet. Hur ska ditt badkar vara utformat för optimalt resultat när det gäller njutning och plats? Runt, ovalt, fyrkantigt, fristående eller inbyggt, nutid eller retro? De roliga och djupare nutidsbadkaren är gjutna i en mycket lättskött och designvänlig glasfiberarmerad sanitetsakryl. Retrokaren kommer i klassiskt vitemaljerad plåt.

Se vårt utbud av badkar >>

badkar-dahl

Handdukstorkar

Handdukstorkens självklara funktion är förstås att erbjuda varma och torra handdukar efter dusch eller bad. Ett av de vanligaste sätten att installera handdukstorken på är att koppla in den till det befintliga värmesystemet. Komplettera med reglerventil och elpatron för tider på året när värmesystemet inte är i gång. En handdukstork som bara värms upp av el funkar lika bra, och här kan du välja att ansluta via stickkontakt eller fast installation. Utöver de valen finns massor av alternativ både gällande stil och olika behov – värma många handdukar eller få. Kanske vill du ha flera handdukstorkar och, i så fall, varför inte flera vertikala på rad?

Se vårt utbud av handdukstorkar >>

handdukstork-dahl

WC

Det kan faktiskt vara så att den badrumskomponent som har utvecklats mest de senaste åren är WC-stolen. Alla moderna WC är till exempel snålspolande, det spar på vattnet. En vägghängd WC underlättar städningen och ger ett luftigare intryck. Rengöringen går också enklare när skålen saknar spolkant och om porslinet är behandlat med Easy Clean – framför allt krävs mindre starka kemikalier. Mjukstängande sits, lite coolt faktiskt, och dessutom både tryggt och ljudlöst. Vi har förstås också revolutionen från Japan – vågar du ta steget?

Se vårt utbud av WC-stolar och toaletter >>

wc-dahl