Start

/

Dahlguiden

/

Installera din nya handdukstork
Dahlguiden

Tips & Råd

Installera din nya handdukstork

Finns det något skönare än en varm handduk efter bad och dusch? Lösningen på det
heter handdukstork och den går att installera i de flesta badrum. Här kommer några
goda råd inför valet!

Koppla handukstorken till värmesystemet

Den mest miljövänliga och kostnadseffektiva handdukstorken är den du kopplar till bostadens vattenburna värmesystem. I små badrum kan den också utgöra badrummets huvudsakliga uppvärmning, förutsatt att effekten är rätt. I större badrum blir handdukstorken ett bra komplement till golvvärme eller element. Nackdelen med en handdukstork enbart kopplad till värmesystemet är att den inte fungerar om värmen stängs av under sommarhalvåret. Det kan man dock lösa med en elpatron och en reglerventil, men kom då ihåg att stänga reglerventilen när elpatronen ska användas till den vattenburna torken annars
värmer elpatronen upp bostadens hela värmesystem. En vattenburen handdukstork går också utmärkt att använda utan att koppla den till värmesystemet. Då fyller du den bara först med glykollösning och kopplar till en elpatron. Elpatronerna finns för dolt montage eller med stickkontakt.

Singelpic-handukstork-dahl

Alternas vattenburna handdukstorkar kallas kombitorkar och kan användas på tre sätt:

  1. Kopplade till slutet värmesystem.

  2. Kopplade till slutet värmesystem tillsammans med reglerventil och elpatron för att kunna användas när värmen i bostaden är avstängd.

  3. Fyllda med glykollösning där en elpatron värmer torken.


Elhanddukstork

En elhanddukstork värms enbart upp av el. Värmen regleras via en elpatron och du behöver ta hänsyn till hur stor effekt den bör ha för att kunna torka det antal handdukar som används.
Dessutom kanske du vill att handdukstorken ska fungera som kompletterande värmekälla till element eller golvvärme, det påverkar också effekten. Alla Alternas elhanddukstorkar kan
anslutas via stickkontakt eller fast installation. Din installatör hjälper dig gärna på vägen till rätt handdukstork!Några tips på vägen

  • Vilken funktion vill du ha: torka handdukar, värma badrummet eller både och?

  • Ta reda på var rörledningarna går om handdukstorken ska kopplas till värmesystemet.

  • Kolla dimensionerna på dina befintliga rör. Om du vill ha en kombinerad handdukstork eller en som enbart går på el, var kommer du då enklast åt elen?


Din installatör hjälper dig ta reda på dessa, lite kluriga, frågor. Kom ihåg att det krävs en auktoriserad installatör, både för att koppla in handdukstorken på centralt värmesystem och elnät.

Sortiment

Här hittar du alla våra handdukstorkar med mått, specifikationer, art.nr och priser. Här kan du välja mellan olika stilar och prisklasser för att hitta det som passar just dig och ditt badrum.

handdukstork-dahl