Start

/

Fettavskiljare - Dimensionering
Start

Fettavskiljare - Dimensionering

Generell beräkningsmetod enligt SS-EN 1825-2 för att fastställa lämplig storlek för avskiljare (normflöde NS):
NS = Qs x fd x fr x ft x fm

Dimensionering

NS = Avskiljarens nominella storlek, normalflöde i liter/sekund
Qs = Summa spillvattenflöde liter/sekund
fd = Det avskilda fettets densitetsfaktor
ft = Korrektionsfaktor för vattnets temperatur
fr = Korrektionsfaktor för användande av spol- och rengöringsmedel
fm = Korrektionsfaktor för onormalt mycket fett

Skärmbild 2025-07-15 095208

För dimensionering av spillvattenflödet Qs finns 3 st olika dimensioneringssätt:

1. Sannolikhetskalkyl enligt EN 1825-2
Detta beräkningssätt är baserat på antal och anslutningsdimension av de enheter som är anslutna till fettavskiljaren,
samt med hänsyn till sannolikheten för samtidig användning.
Kalkylmetoden kan användas för alla typer av verksamhetskök samt fisk- och köttberedningsindustrier.

Skärmbild 2025-07-15 095337

2. Typ av anläggning
Beräkningsmetod används enligt SS-EN 1825-2 med
utgångspunkt från den typ av verksamhet som genererar det fetthaltiga vattnet. Denna dimensioneringsmetod
är alldeles utmärkt att använda när man inte vet vad för utrustning som finns i köket vid förprojektering. Observera
dock att före installation ska alltid rätt storlek bestämmas enligt dimensioneringssätt 1.

I SS-EN 1825 hänvisas till 5 olika typer av restauranger vid beräkning:
1. Hotell, gourmetrestaurang
2. Lunchrestaurang, pizzeria m.fl.
3. Snabbmatsrestauranger
4. Sjukhusrestaurang
5. Catering, personalmatsal, storkök

Formeln bygger på att olika typer av restauranger förbrukar olika mycket vatten och att man anger antal
driftstimmar per dag, antal portioner, specifik vattenförbrukning per portion och en därtill hörande flödesfaktor.

Skärmbild 2025-07-15 095603

3. Special
Likt typ 2 kan man göra vid dimensionering av fettavskiljare för charkuterier, slakterier och liknande verksamheter. Då gäller särskilda föreskrifter enligt EN 1825-2. Max spillvattenflöde för charkuterier, liter/sekund per 100 kg kött/dygn.

Skärmbild 2025-07-15 100135

Drift och underhåll fettavskiljare

Driftsjournal ska alltid föras samt ska förvaras och finnas tillgänglig för kontroll av myndighet.

Före drift
• Kontrollera att avskiljaren är fylld med vatten upp till utloppet.
• Kontrollera att larmet är monterat och inkopplat samt att larmgivaren sitter på rätt nivå.
• Utför funktionstest av larmet.

Tillsyn
Hur ofta inspektion, tömning och rengöring ska utföras bestäms med utgångspunkt från följande:
• Avskiljarens slam- och fettlagringskapacitet.
• Driftserfarenheter från den aktuella anläggningen, dvs. vetskap om hur snabbt slamdelen fylls och maximal tjocklek på fettlagret uppnås.

Minst varje månad, helst varannan vecka
(enligt SS-EN 1825-2)
• Tömning, rengöring och återfyllning.

En gång var 6:e månad
• Okulär kontroll och rengöring av eventuell provtagningsbrunn.
• Kontroll av eventuellt avskiljarlarm

Vid tömning
Fettavskiljaren ska inspekteras och tömmas och rengöras regelbundet, minst en gång i månaden.
Tömning ska utföras vid larm om hög fettnivå eller om max slamnivå är uppnådd.
• Demontera givare, samt rengör med diskmedel.
• Slamsug hela avskiljaren.
• Spola av avskiljarens väggar med varmvatten.
• Inspektera avskiljaren invändigt. Inget fett och/eller
ingen olja ska finnas kvar.
• Återmontera givare.
• Återfyll avskiljaren med vatten upp till utloppet.
• Utför funktionstest av larmet