Start

/

Dahlguiden

/

CoverIce
Dahlguiden

CoverIce

CoverIce hjälper dig att lagra snö på skidanläggningar runtom i Sverige.

Glaciärer är en viktig del av vår planets ekosystem och spelar en central roll i att reglera klimatet. Tyvärr har fenomenet med smältande glaciärer fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, som en direkt följd av den globala uppvärmningen som påverkar hela världen.

Mer än 80 % av våra glaciärer visar tydliga symptom på denna förändring, och under de senaste 100 åren har drygt 800 glaciärer i Italien upplevt betydande minskningar i både omfång och volym.

Hittills har direkta åtgärder för att minska effekterna av den atmosfäriska uppvärmningen av glaciärerna i Alperna varit begränsade. En av de mest effektiva åtgärderna har dock varit att täcka glaciärernas yta med en andningsbar geotextil av PP.

I vissa fall har användningen av dessa produkter lyckats rädda mer än 40 % av djupet på kompakt snö och helt stoppa minskningen i tjockleken på den underliggande isen. Ur ekonomisk synvinkel kan täckning av snölager innebära en enorm fördel för skidanläggningar, och möjliggöra en tidigare skidsäsong.

CoverIce skyddar ytan, även mot de kraftigaste UV-strålarna, och effektivt minska mängden värme som absorberas av ytan under den. Tack vare dukens speciella porösa struktur, som möjliggör mycket bra isolering på grund av luften som är fångad i duken, är CoverIce tillverkad av 100 % återvinningsbar polymer med mycket goda isolerande egenskaper.

CoverIce skyddar snölager och hjälper till att påskynda öppningen av skidsäsongen. Det är en vit, geotextil av PP som är motståndskraftig mot UV-strålning och det perfekta valet för att täcka snö på glaciärer för att minska mängden snö som smälter eller för att helt stoppa smältningen av glaciären.

Nytt användningsområde

I och med pågående klimatförändringar med kortare vintrar är detta en ypperlig produkt för att lagra snö på skidanläggningar runtom i Sverige som produceras på vintern och sedan läggs på hög när säsongen är slut och täcks med CoverIce.

Resultaten visar att med en korrekt utförd installation kan ca 70 % av den lagrade snön användas vid säsongsstart. Detta innebär att anläggningen inte behöver producera lika mycket snö, den sparar således elektricitet och vatten och kan öppna tidigare vilket genererar intäkter.

Vi levererar till flertalet skidanläggningar runt om i landet. Kontakta oss på GEO-gruppen för ytterligare information. Vi på Dahl hjälper er gärna att komma i gång med era projekt för att lagra snö.

Kontakt

E-post: geoteknik@dahl.se


Tel:
010-199 89 65