Start

/

Dahlguiden

/

Planerar ditt nya badrum
Dahlguiden

– 17 tips som hjälper dig att lyckas

Planerar ditt nya badrum

Planering är A och O när ett badrum ska renoveras. Här har vi vi satt ihop 17 tips som är bra att fundera igenom ordentligt innan du börjar.

#1 DET LILLA BADRUMMET Med smarta lösningar kan även ett litet badrum upplevas som rymligt. Om du har tänkt installera duschdörrar – fundera på om dörrarna ska öppnas inåt eller utåt, eller om de kanske till och med ska kunna vikas in helt mot väggen när duschen inte används. Välj förvaring som sväljer mycket, och ta vara på takhöjden – inte minst gällande handdukstorken. En smal, vertikal handdukstork är både snygg, smart och effektiv. Med ett lite mindre och grundare handfat sparar du plats och badrummet upplevs som större och luftigare.

#2 KAKEL OCH KLINKER Ett enkelt sätt att skapa en upplevelse av rymd, är att använda större plattor. På golvet bör plattorna dock inte vara större än 200 x 200 mm, för att fallet ska fungera med en klassisk golvbrunn. Vill du utmana det traditionella vita, grå eller svarta, fast bara lite lagom? Då kan lösningen vara en fondvägg, mönstrat golv eller kanske glasmosaik.

#3 MATCHANDE FOGAR Matcha färgen på kaklet med en fog i samma färgskala. Stilfullt och snyggt! Ett exempel syns på bilden – ett vinrött kakel och en rosa fog.

7329568 Lusso DHorn VikdorrarFrostad.jpg px2000
kakel-badplatsenIsella Gamma Lusso Bello Calore Opus 7A-021.jpg px2000

#4 PRAKTISKT OCH BEHAGLIGT MED GOLVVÄRME Golvvärme ger en behaglig värme och hjälper till att eliminera fuktig luft. Eftersom golvvärme fungerar som värmekälla för hela badrummet, behövs inga element. Badrummet blir därmed både mer stilrent och mer lättstädat. Osäker på om du ska satsa på elvärme, eller vattenburen värme? Kontakta någon av våra installatörer, så får du hjälp.

#5 GÖM RÖREN Tack vare godkända systemlösningar för att bygga in rör, finns det ingen anledning att låta missprydande rör gå kors och tvärs i ditt badrum. Att bygga in dem blir både snyggare och mer lättstädat.

#6 SMART FÖRVARING I UNDERSKÅP Ett underskåp med lådor har plats för mycket förvaring. Det ger samtidigt en bra överblick över alla dina prylar, och gör att du lätt kommer åt allt. En snygg spegel över handfatet skapar en öppen och rymlig känsla i badrummet.

Dahl-set-of-3--golvvärme
dahl-set-of-3-2-gom-rorendahl-set-of-3-3-smart-forvaring

#7 SÄTT SVART PÅ TILLVARON Svart inredning som svarta detaljer och tillbehör är en riktigt stark trend som är här för att stanna. Svart är klassiskt, kontrastfullt och – i ett annars ljust badrum – lekfullt. Svart drar helt enkelt blickarna till sig.

#8 EFFEKTFULLT VITT Vitt i badrummet går aldrig ur tiden. Men varför inte vända på det och köra vita produkter, detaljer och tillbehör, mot ett färgat kakel?

#9 SNYGGT OCH LÄTTSTÄDAT MED VÄGGHÄNGT Vägghängda skåp och WC ger badrummet ett stilrent, öppet och modernt intryck. Dessutom blir det enklare att hålla rent!

Dahl-set-of-3-1-svarta-detaljer
dahl-set-of-3-2-effektfull-gröntdahl-set-of-3-3-vagghangd

#10 ÖPPEN ELLER DOLD FÖRVARING? - I badrummet trängs badlakan och toalettpapper med tvålar och parfymflaskor. Vissa saker, som travar med fluffiga handdukar eller skönhetsprodukter i fina förpackningar, kan med fördel visas upp. Andra gör sig bättre bakom stängda dörrar. Fundera på vilken sorts förvaring som lämpar sig för dina badrumsprodukter – kanske ett väggmonterat skåp? Eller öppna hyllor?

#11 VÄLJ FÄRG MED EFTERTANKE - Visst är det härligt med färg? Inte minst i badrummet. Tänk bara på att kakel och klinkers inte byts i en handvändning – möbler, däremot, är betydligt enklare att byta ifall du skulle tröttna efter några år. Det kan därför vara klokt att vara en aning återhållsam med att ta ut färgsvängarna just på kakel och klinkers, och i stället låta möbler och annan inredning stå för färgklickarna.

#12 INBYGGT BADKAR GER EN ENHETLIG STIL Genom att klä in badkaret i samma material som väggar och/eller golv, skapas en enhetlig helhet i badrummet. Dessutom blir det lättare att hålla rent, eftersom det inte kan samlas någon smuts under badkaret.

Dahl-set-of-3-1-oppen-dold-forvaring
dahl-set-of-3-2-valj-farg-med-eftertankedahl-set-of-3-3-inbyggt-badkar

#13 SNYGGA, MILJÖVÄNLIGA OCH PRAKTISKA WC - Under många år hände inte särskilt mycket på WC-fronten, men nu har utvecklingen tagit fart och vi kan i dag erbjuda både snygga, smarta och vattensnåla modeller. Dagens WC förbrukar ca 2–4 liter vatten per spolning – att jämföra med ca 10–15 liter för äldre modeller. Vägghängda WC, gärna med Easy Clean-glasyr, underlättar städningen och mjukstängande lock gör att du slipper slammer.

#14 SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR EN OPTIMAL DUSCHUPPLEVELSE - När du ska installera en ny dusch, finns det några saker som kan vara värt att tänka på. Att placera golvbrunnen längs väggen är ett smart sätt att slippa stå på den när du duschar, till exempel. Vill du ha dörrar som går utåt eller inåt? Vilken sorts glas vill du att duschväggen ska ha – helt klart, eller kanske frostat för extra skydd mot insyn? Även valet av armatur påverkar helhetsintrycket och känslan av duschen.

#15 HITTA RÄTT I BLANDAR-DJUNGELN - På Dahl hittar du ett stort antal blandare för både handfat, badkar och dusch. Vilken blandare passar i ditt badrum? En med traditionell och stilren design? Kanske en med retrokänsla? Eller är smäckert din stil? Hos oss hittar du dessutom både Eco-märkta blandare, samt beröringsfria blandare med sensor – smart och hygieniskt! Kontakta gärna en av våra installatörer, för att få hjälp att välja en blandare som passar dig.

Dahl-set-of-3-1-WC
dahl-set-of-3-2-duschupplevelsedahl-set-of-3-3-blandare

#16 HUR MÅNGA HANDDUKAR BEHÖVER TORKA SAMTIDIGT? - Bäst för miljö och ekonomi är en vattenburen handdukstork. Men ofta är den smartaste lösningen en tork som kan gå både på el och vatten. Då kör du på el på sommaren och håller undan fukten året om. De vertikala passar på mindre väggytor och om du gillar den minimalistiska stilen.

#17 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET - Slarva inte med detaljerna! Med hjälp av tillbehör som krokar, toalettpappershållare, tvålfat, korgar och hyllor kan du skapa precis den känsla som du vill ha i badrummet. Stilrent och avskalat, eller busigt och personligt?

Dahl-set-of-3-1-handdukstork
dahl-set-of-3-2-3-detaljer-baddahl-set-of-3-2-detaljer