Svenskt vatten är betydligt sämre än sitt rykte. Bara en av fem av alla privata brunnar innehåller vatten som är direkt olämpligt att dricka. Men genom att installera vattenrenande utrustning kan man lösa problemen.
Testa vattnet var tredje år
I Sverige hämtar 1,2 miljoner permanentboende och lika många fritidsboende sitt vatten från egna vattentäkter, främst grävda eller borrade brunnar. Många av dessa innehåller metaller, bakterier, olika ämnen och partiklar som gör vattnet olämpligt att dricka – men få är medvetna om problemet.
– Vår rekommendation är att man testar sitt vatten minst var tredje år. Om man har småbarn eller om man delar vattentäkt med någon annan bör man kontrollera vattnet varje år, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelverket, som är ansvarig myndighet för Sveriges vattentäkter.
Höga krav på rätt filter
Genom att sätta in ett filter kan man öka livslängden på sin utrustning avsevärt. Filter är den metod som främst används för att påverka surhetsgraden och för att rena vattnet från tungmetaller och partiklar. När det gäller bakterier används UV-aggregat med UV-strålning som bryter sönder bakterierna.
– Det är viktigt att man använder rätt sorts filter och filtermassa för att få avsedd effekt. Humus är vanligt förekommande i våra nordiska vatten, vilket ställer extra höga krav på filtren, säger Jimmy Nidkell, försäljningschef på BWT Vattenteknik.