×
Den version av webbläsare du använder stöds tyvärr inte av dahl.se.
Tillbaka

Skansens krokodiler får värme av hajarna

  • Krokodilerna vill ha det varmt, hajarna svalt. Det löser den nya värmeväxlaren med bergvärmeteknik som både kyler och värmer Skansenakvariet i Stockholm.
  • Krokodilerna vill ha det varmt, hajarna svalt. Det löser den nya värmeväxlaren med bergvärmeteknik som både kyler och värmer Skansenakvariet i Stockholm.
  • Krokodilerna vill ha det varmt, hajarna svalt. Det löser den nya värmeväxlaren med bergvärmeteknik som både kyler och värmer Skansenakvariet i Stockholm.

På ena sidan gången njuter krokodilerna av 27-gradigt vatten. På andra sidan skimrar 15 kubikmeter vatten, där hajar och rockor svävar fram i svala 18 grader. Den nya värmeväxlaren med bergvärmeteknik både kyler och värmer Skansenakvariet.

Sedan 2010 är luft/luftvärmepumpar hjärtat i Skansenakvariets klimatanläggning. I februari 2015 installerades också en bergvärmepump där både värme och kyla tas tillvara. Men anläggningen är inte ansluten till berget som vid en normal installation. Den varma sidan, som i en villa skulle användas i radiatorer och golvvärme, värmer här Kubakrokodilernas vatten till sköna 27 grader. Kylvattnet, alltså den sida som normalt motsvarar borrhålet, används på Skansenakvariet för att kyla vattnet till rockor och hajar som föredrar cirka 18 grader att simma i. Denna energieffektiva lösning ersätter bland annat de elpatroner på nio kilowatt som gick tolv timmar per dygn för att värma krokodilvattnet.

 

Anders Swahn och hans kollegor från Eskilstuna Brunnsborrning sköter installationerna på Skansenakvariet. På 3 000 kvadratmeter ryms flera hundra olika djur, från lemurer och sengångare till giftspindlar och boaormar. Det är ett uppdrag som utmanar, och så trivs Anders Swahn bäst.


– Inget rum är det andra likt här inne. Här jobbar vi i den mest exotiska miljön och alla djur har olika krav på sin miljö. Sedan är det ju bra om man är djurvän om man ska jobba i den här omgivningen, och det är jag.

Stora besparingar med värmeväxlare

Vid övergången till luft/luftvärme gjordes en beräkning av driftekonomin som visade på stora energibesparingar och bättre miljö för djuren. De sänkta energikostnaderna kommer också djuren tillgodo, berättar Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström.


– Tidigare har det varit ett problem att mycket värme gått till spillo. Nu har vi värme för krokodilerna och regnskogen, men svalt för rockorna och för de mänskliga besökarna på sommaren. De pengar vi sparar nu kan vi investera tillbaka i djuren.

 

Inne på Skansenakvariet ligger temperaturen mellan 25−28 grader. Den fuktiga regnskogen är 15 meter lång, 10 meter djup och 4,5 meter hög och öppen mot besökarna. En bit bort ligger ett sandigt ökenlandskap. Ytterligheterna har gjort det svårt att göra beräkningar för installationerna. Anders Swahn berättar om några andra utmaningar han möter i en miljö där varje luftare ska motsvara speciella krav.

 

– Allt är specialmontage, här finns inga standarlösningar. Inne hos de små aporna, lejontamarinerna, har vi lagt nät om aggregaten så att ingen av dem smiter in där. I ökenlandskapet river djurskötarna upp damm, och under timmarna de jobbar där slås pumparna av. Vi vill också trycka in aggregaten så diskret som möjligt i varje miljö.

”Tryck på knappen så fungerar det”

Övergången till luft/luftvärme och nu bergvärme har gått i etapper. I dag finns här nio luft/luftvärmepumpar och en bergvärmepump. Det kan bli fler innan projektet avslutas. Janne Wiman är en av de driftansvariga på Skansenakvariet. Han ser bara fördelar med det han kallar ”en okomplicerad lösning”.


– Det är bara att trycka på knappen så fungerar det. Nu får djuren en bättre miljö och vår drift stämmer väl med Skansens miljöpolicy. På Skansenakvariet finns i dag nio stycken Bosch Compress 50006.0 AA, 6 kW, och en Bosch Compress 600010 LW, 10 kW. Den beräknade besparingen är 12 500 kWh per värmepump och år. Inte konstigt att Kubakrokodilerna ser så nöjda ut där de relaxar och drömmer om nästa mål mat.

 

Du kanske också är intresserad av...

Dahl Sverige AB / Box 67 / 177 22 Järfälla / 08-583 595 00